Η Eξέλιξη της Δημιουργικότητας στις Καλοκαιρινές Διακοπές

Η φαντασία θεωρείται η πηγή όλων των ανθρώπινων επιτευγμάτων και βασικό "συστατικό" της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Είναι αλήθεια ότι οι βάσεις για να αναπτύξουν τα παιδιά δεξιότητες, να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη και να εξελίξουν τις ιδέες τους, τίθενται από τις πολύ μικρές ηλικίες.
Και το καλοκαίρι είναι η ιδανική ευκαιρία για να μπορέσουν να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να επιδείξουν την ευρηματικότητά τους!

 

Tips για τους μικρούς καλλιτέχνες:

  • Εμπλουτίστε τα διαθέσιμα υλικά, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών: Βότσαλα, άμμος, φωτογραφίες εκτυπωμένες για κολάζ, δαχτυλομπογιές, παστέλ, κάρβουνο κ.α. Αφήστε τα παιδιά να συνδυάσουν και να δημιουργήσουν ό,τι νιώσουν.

  • Οριοθετήστε ένα χώρο για να μπορούν να δημιουργήσουν (π.χ. Σκεπάστε το τραπέζι της κουζίνας με ένα παλιό σεντόνι). Έτσι, τα παιδιά δεν θα νιώσουν άσχημα, αν τύχει και λερώσουν.

  • Αντί να πείτε: «Ζωγράφισε μου ένα ουράνιο τόξο», που είναι πολύ συγκεκριμένο, μπορείτε να πείτε: «Πειραματίσου ανακατεύοντας χρώματα πάνω στο χαρτί».

  • Αντί να πείτε μόνο: «Πολύ ωραίο αυτό που ζωγράφισες», μπορείτε να προσθέσετε: «Βλέπω ότι χρησιμοποίησες πολύ κίτρινο! Γιατί σκέφτηκες να χρησιμοποιήσεις αυτό το χρώμα;».

  • Αντί να συζητήσετε για το τελικό στάδιο της δημιουργίας, εστιάστε στη διαδικασία που ακολούθησαν τα παιδιά. Ενδεικτικά, μπορείτε να ρωτήσετε π.χ. «Πώς έκανες αυτόν τον κύκλο;» «Πώς έφτιαξες αυτές τις γραμμές;» «Στην αρχή πώς ξεκίνησες; Γιατί;».

  • Όταν κάνετε κομπλιμέντα για κάποια δημιουργία να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένα παραδείγματα. Έτσι, αντί να πείτε: «Πολύ ωραίο!», πείτε:«Πολύ ωραίο! Τα πανιά του καραβιού τα ζωγράφισες με τρομερη λεπτομέρεια, μπράβο!».

  • Μη ζωγραφίζετε μαζί με το παιδί, γιατί αυτόματα δημιουργείται στο μυαλό του μια σύγκριση. Ο καθένας έχει το δικό του, διαφορετικό τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης. Αν το παιδί δει κάποιον να ζωγραφίζει διαφορετικά απ'ότι το ίδιο, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

  • Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος! Στην τέχνη επιτρέπεται και οι άνθρωποι να είναι μπλε και τα λουλούδια πιο ψηλά από σπίτια. Και «μουντζούρα» να σας φαίνεται εσας, δεν είναι.

  • Όταν το παιδί νιώσει οτι έχει ολοκληρώσει κάτι, μην προτείνετε αλλαγές ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να κάνει για να φανεί πιο «ολοκληρωμένη» η δημιουργία του. Ακόμη και αν το παιδί έχει ζωγραφίσει  μια μαύρη κουκίδα, αν το ίδιο θεωρήσει ότι είναι αρκετό και θελήσει να προχωρήσει στο επόμενο, δεν υπάρχει πρόβλημα.


Στο τέλος του καλοκαιριού μπορείτε να «εκθέσετε» όλες τις δημιουργίες των παιδιών σας σε ένα χώρο. Σίγουρα η εξέλιξη τους μέσα στο καλοκαίρι θα είναι εμφανής και θα νιώσουν και αυτά τόσο περήφανα για τα κατορθώματά τους όσο κι εσείς!Ειρήνη Βεργίτση

Υπεύθυνη τμήματος Art & Design
Εκπαιδευτήρια Δούκα